Телефон: 0886 72 72 07
# #

Вашата операция за отстраняване на хемороиди

default
Какво са хемороидите

Вашата операция за отстраняване на хемороиди

Отговори на най-често задаваните от пациентите въпроси:


Какво са хемороидите?
Хемороидите представляват плетеница от отточни кръвоносни съдове разположени в близост до ануса. Биват вътрешни и външни. Предизвикват подутина подобна на тази при хора с разширени вени на краката. Срещат се много често. Всеки трети човек се е оплаквал от хемороиди поне веднъж през живота си. Обикновено оплакванията започват след запек. Това е така, защото напъните за изхождане водят до кръвонапълване на хемороидите. Те се уголемяват и лесно допълнително се нараняват от твърдите преминаващи изпражнения. Хемороидите по-често се срещат в някои фамилии – предават се по наследство. Обичайна е появата им при жените по време на бременност и след раждане.

Хемороидите предизвикват кървене, болка, сърбеж и дискомфорт, а нерядко изпадат навън от ануса. В крайните стадии се стига до “заклещване” и незадържане на газове и изпражнения.


Как би могла да ми помогне операцията?
Вашият хирург би препоръчал оперативно отстраняване на хемороидите само когато оплакванията ви са толкова сериозни, че не може да ви помогне по друг начин.

Операцията се състои в отстраняване на “измъчващите” ви хемороиди подобно на “резанчета портокал” и зашиване на получените рани. Цел на операцията е да ви избави от оплакванията, които имате. Операция се планира само в краен случай при хемороидална болест ІІІ и ІV степен.


Каква подготовка е необходима?
Може да постъпите в болница в деня на операцията. Необходимо е да не сте закусвали и пили течности същата сутрин. Предния ден се почиства дебелото черво по начин уговорен с Вашия хирург. Предварително се правят изследвания и консултации, за да се установи дали имате съпътстващи заболявания и нужда от допълнителна подготовка. Анестезията осигурява напълно безболезнена операция със или без запазване на съзнанието.


Какво става след операцията?
 • Вие ще имате превръзка с подходящ обезболяващ унгвент поставена като “фитил” на входа на ануса. Това се прави с цел да бъде преустановено изцяло дори и най-лекото кръвотечение. Трябва да издържите тази превръзка от час до няколко часа. 
 • Известен дискомфорт е неизбежен. Не се колебайте да поискате обезболяващи или успокоителни средства от дежурната медицинска сестра.
 • Първите няколко часа след операцията e възможно да имате затруднено уриниране. Поискайте спазмолитично средство от дежурната сестра и се отпуснете. След свалянето на първата превръзка оплакванията изчезват напълно.

Диета
Хранете се с колкото е възможно по-разнообразна храна без да се ограничавате. Принудителното гладуване или едностранчивото хранене води до запек и доста болезнено първо изхождане. Ако по принцип изпражненията ви са твърди, взимайте всяка сутрин след операцията по 1 лъжица течен парафин сутрин на гладно в продължение на една седмица.


Трудно ли ще бъде първото изхождане?
Нормално е първото изхождане да настъпи до 3 или 4 ден. Наличието на необилно количество кръв не бива да ви притеснява и е напълно нормално. Добра идея е да вземете обезболяващо прахче / напр. Аулин или др. / 15 –20 минути преди да отидете до тоалетната.


Лична хигиена и грижи в дома.
 • На второто денонощие след операцията започват да се правят седящи бани с приятна за тялото топла запарка на Смрадлика два пъти дневно за по 5-6  минути. След това отново поставете на ануса памуче с унгвент / предписан от вашия хирург/.
 • В първите дни е нормално да имате оскъдно кървене на превръзката, когато правите бани и при изхождане.
 • Ще усетите конци и възли около ануса си. Те са от специален материал и в рамките на 20 дни падат самостоятелно. Понякога се налага да се свалят около 10-тия ден за да се ускори оздравяването на раните.
 • Важно е да поддържате чиста областта около ануса.


Колко време ще бъда в болницата?
Може да се приберете в къщи на следващия ден.Какво трябва да направя ако забележа кървене в къщи?
Напълно нормално е да има малко количество кръв от ануса в първите 10 дни след операцията. Това става най-често при изхождане и при забърсване върху тоалентата хартия. Не трябва да се тревожите за това. В изключително редките случаи, когато забележите голямо количество кръв със съсиреци се обадете незабавно на вашия хирург.Колко дни болнични са ми необходими?
 • Времето необходимо за да поемате отново на нормалните си задължения варира много в зависимост от индивидуалната чуствителност на всеки човек и от това каква работа трябва да върши.
 • Очевидно е, че ако взимате все още силни обезболяващи не е добре да шофирате.
 • Обикновено 10 дни до 2 седмици са напълно достатъчни, но имате право на 30 дни за тази операция.
 • Избягвайте прекалено много стоене на едно място – прав или седнал, както и топли помещения, сауна, горещи вани и др.

Има ли странични ефекти от операцията?
В изключително редки случаи се наблюдава временно отслабване на мускулатурата на аналния сфинктер и то при пациенти, които дълго време са отлагали операцията и още преди нея са имали проблеми със задържането. В такива случаи съществуват комплекс от подходящи упражнения и лекарства. Обадете се на Вашия хирург.


Могат ли хемороидите да се появят отново?
Трябва винаги да се помни, че хемороидалната тъкан е нормална част от човешкото тяло и като такава е необходима на мястото си за да изпълнява своите функции. Затова хирургът отстранява само излишната част от нея, а запазва толкова, колкото е необходимо. Затова не може да бъде дадена гаранция, че хемороидите са ликвидирани завинаги.
Всеки пациент трябва да знае, че ако след операцията спазва разумен режим повече няма да има хемороиди.


Какъв да бъде този режим?
 • Най–важно е да се създаде навик за редовна дефекация. Всичко друго е допълнително.
 • Приемайте богата на влакнини храна – пълнозърнест хляб, плодове и зеленчуци, зърнени храни, овесени ядки, варива, ориз.
 • Пийте повече течности – 6 – 8 чаши на ден – вода, чай, кафе, плодови сокове, супи и бульони.
 • Създайте си навик за ходене в тоалетната всеки ден по едно и същи време и се старайте да не го нарушавате.
 • Понякога много помага ако половин час преди това изпиете на гладно чаша прясно мляко с лъжица мед.
 • Ако въпреки това имате проблеми обърнете се към вашия хирург.
 • Поддържайте личната си хигиена поне два пъти дневно топла вода без сапун.