Телефон: 0886 72 72 07
# #

Еластично лигиране на хемороидите

default

Еластично лигиране на хемороидите

( БЕЗБОЛЕЗНЕНО НЕОПЕРАТИВНО ЛЕЧЕНИЕ )

Отговори на най-често задаваните от пациентите въпроси:

Какво са хемороидите?
Какво са хемороидите
Хемороидите представляват плетеница от отточни кръвоносни съдове разположени в близост до ануса. Биват вътрешни и външни. Предизвикват подутина подобна на тази при хора с разширени вени на краката. Срещат се много често. Всеки трети човек се е оплаквал от хемороиди поне веднъж през живота си. Обикновено оплакванията започват след запек. Това е така, защото напъните за изхождане водят до кръвонапълване на хемороидите. Те се уголемяват и лесно допълнително се нараняват от твърдите преминаващи изпражнения. Хемороидите по-често се срещат в някои фамилии – предават се по наследство. Обичайна е появата им при жените по време на бременност и след раждане.

Хемороидите предизвикват кървене, болка, сърбеж и дискомфорт, а нерядко изпадат навън от ануса. В крайните стадии се стига до “заклещване” и незадържане на газове и изпражнения.


Какво е “еластично лигиране” и как би погло да ми помогне?
Вашият хирург би препоръчал еластично лигиране на хемороидите само когато това е най-подходящото за Вас лечение. Не винаги лигирането е възможно и уместно. В напредналите стадии по-подходящи са други методи на лечение. Необходим е внимателен преглед и преценка на оплакванията при всеки отделен пациент.
"Еластичното лигиране" се състои в поставяне със специален апарат на много стегнат ластичен пръстен в основата на хемороидалният възел. С това кръвоснабдяването му се прекъсва и след 3 – 7 дни той отпада подобно на презрял плод.

еластично лигиране на хемороидите


Еластичното вакуумно лигиране на вътрешни хемороидални възли се практикува рутинно в МЦ „ФАМА МЕДИКАЛ“ с помощта на увеличителна дигитално-оптична система.


Каква подготовка е необходима преди лигирането?
В повечето случаи не е необходима специална подготовка. Все пак е добре да се консултирате предварително с вашия хирург.


Трудно ли ще бъде първото изхождане?
Нормално е първото изхождане да настъпи още на следващия ден. Наличието на малко количество кръв не бива да ви притеснява и е напълно нормално. Ако по принцип изпражненията Ви са твърди, взимайте всяка сутрин след лигирането по 1 лъжица течен парафин сутрин на гладно в продължение на една седмица.

Лична хигиена и грижи в дома.
 • Избягвайте да използвате различни кремове и апликатори около ануса.
 • Опитайте се да не се изхождате до следващата сутрин, но ако все пак ви се наложи може да отидете до тоалетната без да се притеснявате.
 • Избягвайте тежки физически усилия и спорт до края на деня.
 • Избягвайте прекалено много стоене на едно място – прав или седнал, както и топли помещения, сауна, горещи вани и др..
 • Може да имате дискомфорт или слаби болки вечерта след лигирането. Ако имате подобни оплаквания вземете таблетка аналгин или парацетамол.
 • Ако оплакванията продължат повече от няколко дни свържете се с вашия хирург.
 • Диета – хранете се с колкото е възможно по-разнообразна храна без да се ограничавате. Принудителното гладуване или едностранчивото хранене води до запек и болезнено първо изхождане.

Какво трябва да направя ако забележа кървене в къщи?
Напълно нормално е да има малко количество кръв от ануса в първите дни след лигирането. Това става най-често при изхождане и при забърсване върху тоалентата хартия. Кървенето може да се засили към 3 до 7 ден, когато отпадат възлите. Еластичните пръстенчета са малки и по-вероятно е да не ги забележите.Не трябва да се тревожите за това. В изключително редките случаи, когато забележите голямо количество кръв със съсиреци се обадете незабавно на вашия хирург!


Колко дни болнични са ми необходими?
Можете да се върнете към нормалната си работа още на следващия ден.


Контролни прегледи.
Обикновено контролен преглед се прави след 3 седмици. Лекарят проверява дали еднократното лигиране е било достатъчно или са необходими още процедури.


Могат ли хемороидите да се появят отново?
Трябва винаги да се помни, че хемороидалната тъкан е нормална част от човешкото тяло и като такава е необходима на мястото си за да изпълнява своите функции. Затова хирургът лигира само излишната част от нея, а запазва толкова, колкото е необходимо. Затова не може да бъде дадена гаранция, че хемороидите са ликвидирани завинаги.

Всеки пациент трябва да знае, че и след лигиране трябва да спазва разумен режим.


Какъв да бъде този режим?
 • Най–важно е да се създаде навик за редовна дефекация. Всичко друго е допълнително.
 • Приемайте богата на влакнини храна – пълнозърнест хляб, плодове и зеленчуци, зърнени храни, овесени ядки, варива, ориз.
 • Пийте повече течности – 6 – 8 чаши на ден – вода, чай, кафе, плодови сокове, супи и бульони.
 • Създайте си навик за ходене в тоалетната всеки ден по едно и същи време и се старайте да не го нарушавате.
 • Понякога много помага ако половин час преди това изпиете на гладно чаша прясно мляко с лъжица мед.
 • Ако въпреки това имате проблеми обърнете се към вашия хирург.
 • Поддържайте личната си хигиена поне два пъти дневно с приятна за тялото топла вода без сапун.