Телефон: 0886 72 72 07
# #
default

Симптоми на хемороидите

Най-често хемороидите предизвикват кървене, болка и дискомфорт, а нерядко изпадат навън от ануса.  Появява се периодично алена, ярка кръв по изпражненията, тоалетната хартия или по тоалетната чиния. В почти 85 % от всички случаи кървенето при изхождане се дължи на хемороидална болест. Болката е белег за настъпило усложнение – най-често тромбозиране или възпаление - т.нар „заклещване” на хемороидален възел.

Зацапване на бельото със слуз или кръв се наблюдава в ІІІ и ІV ст. на хемороидалната болест. В крайните стадии се стига до т.нар. “пролапс” и незадържане на газове и изпражнения или постепенно анемизиране на страдащите от хемороиди.

Симптоми на хемороидите

Винаги ли наличието на хемороиди означава болест ?

Не. Трябва да се има пред вид, че хемороидалната тъкан е нормална част от човешкото тяло и е необходима на мястото си за да изпълнява своите функции. Хемориди има всеки човек още от раждането. Те са част от цялостния сфинктерен апарат за задържане на газове и изпражнения.

За хемороидална болест говорим едва когато хемороидите се разрастнат повече от нормалното и започнат да кървят, възпаляват или изпадат от ануса. Тогава задачата на хирурга е да внимателно да прецени диагнозата и стадия и да отстрани само излишната част от тях. Важно е да запази толкова хемороидална тъкан, колкото е анатомично и фукционално необходимо на пациента.  Тази преценка е изкуството при лечението на хемороидите. В миналото са правени операции с пълно отстраняване на хемороидалната зона - т.нар. опeрция на Whitehead. Резултатите от нея са били много лоши. За щастие днес има набор от модерни методи и апарати позволяващи успешно лечение на хемороидалната болест във всеки стадий.