Телефон: 0886 72 72 07
# #

Пилонидална киста

default

Вашата операция за отстраняване на пилонидална киста

Отговори на най-често задаваните от пациентите въпроси:

Успешното лечение зависи от правилно подбраната операция !

Какво е пилонидална киста?
Пилонидалната киста представлява едно или повече каналчета, които водят до кухина под кожата разположена в седалищната област. Тази кухина е вродена или се образува от врастващи в грешна / под кожата / посока косми. Тази кухина може да се инфектира с набиране на гной и образуване на абсцес. В други случаи заболяването протича хронично и може да причинява проблеми дълги години наред. Заболяването е често срещано и засяга млади хора – по-често мъже.
Какво е пилонидална киста


Пилонидалните кисти предизвикват сърбеж и дискомфорт и се усложняват с обазуване на абсцеси и фистули в седалищната област. Най-често се засягат хора често шофиращи или такива, чиято професия е свързана с продължително стояне на място.


Как да се лекува кистата ?
Относно дермоидните кисти и фистули - съществуват две мнения в подхода към тях. В България по традиция е приет по-радикалния, т.е. цялостно изрязване на кистата и прилежащата фистула, ако има такава. Раната се зашива и дренира. Резултатът е много голям тъканен дефект, който понякога трудно и бавно зараства, ако се инфектира. Освен това рецидивите са чести – около 10 %. Налага се по-дълго отсъствие от работа, т.е. възстановителиния период е по-продължителен.

В САЩ много често се прилага минимално инвазивен подход - частична ексцизия и кюретаж на кухини и фистулни ходове. При него възстановяването е по-бързо и често не се налага отсъствие от работа за повече от 2-3 дни. И двата подхода имат плюсове и минуси. Добре е да се прецизира кой е най-подходящ за всеки отделен пациент.
Понякога човек установява, че има дермоидална киста случайно или при преглед по повод друго забляване. Ако такава киста не е създавала проблеми досега и е напълно спокойна и асимптоматична - по-добре е да не се оперира !
Понякога пациентите са твърдо убедени, че имат дермоидална киста, а на практика се касае за друго заболяване - перианална фистула, фоликулит или фурункул в седалищната област, атером или рядко срещаното заболяване hydradenitis suppurativa.


Как би могла да ми помогне операцията?
Основна цел на лечението е премахването на кистата, нейните ходове и инфектираната околна тъкан. Съществуват няколко оперативни метода за лечение на кистите в зависимост от всеки индивидуален случай. От решаващо значение е наличието или отсъствието на абсцес. Най-подходящия метод за лечение е обект на дискусия между Вас и лекуващия ви хирург.


Каква подготовка е необходима?
Може да постъпите в болница в деня на операцията. Необходимо е да не сте закусвали и пили течности същата сутрин. Не е необходима никава друга подготовка освен отстраняване на окосмяването в седалищната област.
Ако разполагате с необходимото време най-добре е да проведете курс лазерна епилация на съответната зона в седмиците преди операцията..
Добре е предварително да се направят кръвни изследвания и консултации в случай, че имате съпътстващи заболявания. Анестезията осигурява напълно безболезнена операция. Може да заспите или да запазите съзнанието си, ако предпочитате.


Какво става след операцията?
 • Вие ще имате превръзка в областта на седалището на мястото на отстранената киста.
 • Известен дискомфорт е неизбежен. Не се колебайте да поискате обезболяващи или успокоителни средства от дежурната медицинска сестра.
 • Воденето на следоперативните превръзки много се различава в зависимост от използвания оперативен метод. Във всички случаи трябва да знаете, че правилното водене на превръзките е от решаващо значение за крайния успех на лечението. Бъдете готови да отделите нужното за това време.
 • Диета – хранете се с колкото е възможно по-разнообразна храна според вкусовете си. Всъщност при това заболяване диетата не е от съществено значение за крайния резултат.


Трудно ли ще бъде първото изхождане?
 • Първоначално превръзките са един път дневно.
 • От изключително значение е редовно да се премахва окосмяването в седалищната област около оперативната рана.
 • Избягвайте прекалено много стоене на едно място – прав или седнал, както и топли помещения, сауна, горещи вани, както и тясно бельо особено от изкуствени материи.


Как да правя превръзките си в къщи?
 • Преди да си тръгнете от болницата помолете вашия хирург подробно да Ви обясни как да си правите превръзките. Те не са сложни.
 • Добра идея е да присъства и ваш близък човек на когото можете да разчитате да Ви помага.
 • Неправилното водене на превръзките след операция за пилонидална киста може да провали дори перфектно извършена хирургична процедура.
 • За радост често е достатъчно превръзката трябва да се прави от лекар веднъж седмично.


Колко време ще бъда в болницата?
От няколко часа след операцията до 3 дни в зависимост от вида на оперативния метод .


Колко дни болнични са ми необходими?
 • Времето необходимо за да поемате отново на нормалните си задължения варира много в зависимост от индивидуалната чуствителност на всеки човек и от вида на операцията.
 • Обикновено 3 дни до 4 седмици са достатъчни.